Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Снимка: strandja.bg

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български планини, предлага редица предизвикателства за хора с приключенски дух и е само на 20 километра от град Бургас.

В Странджа се съхранява и един от най-прочутите обичаи - нестинарството, характерен за някои от селата там. За местните хора фолклорът е специален тъй като ги „дарява с някои от най-щедрите дарове – сила, здраве, любов и утеха“, както казва в интервю за Радио България народната певица Златка Ставрева.

Магда Пушкарова

И докато тя е позната на ценителите на фолклорното изкуство като „бялата лястовица на Странджа“, планината пази жив спомена за още една легендарна певица – незабравимата Магда Пушкарова – вдъхновение и пример за днешните изпълнители на странджански фолклор.

Родена преди 103 години в Малко Търново, в семейство на бежанци от Одринска Тракия, тя от малка научава множество песни за странджанските герои Петко и Индже Войвода, за нестинарите... През 1951 година е сред първите певици, поканени в Националния ансамбъл за народни песни и танци, лично от неговия създател – Филип Кутев. Заедно с това тя записва и над 100 странджански песни за Българското национално радио, както и седем дългосвирещи плочи, издадени още приживе с нейни песни. Магда Пушкарова изнася и множество концерти из цяла България. Преди да си отиде от този свят през 2006 година, певицата живее в родната си къща в Малко Търново, превърната след смъртта ѝ в Музей на странджанската песен.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: strandja.bg, Петър Папакочев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50