Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събития из цяла България за Деня на независимостта на Украйна

Снимка: Facebook / Олена Коцева

Днес Украйна отбелязва 32 години от обявяването на своята независимост. На този ден през 1991 г. е приет Акт за провъзгласяване на независимостта на страната. "На 24 август Украйна е единна и празнува Деня на Независимостта. За втора поредна година обаче този празник е на фона на пълномащабната инвазия на Русия. Украйна отново защитава своите съкровени ценности: свобода, независимост и право на живот". Това написаха на страницата си във Фейсбук от посолството на Украйна в България.

"За нас този ден е много важен, защото свобода и независимост не се дават така лесно. Сега нашият народ пролива кръв за своята независимост", - каза пред БНР "Хоризонт" Юлия Кулюкина, управител на интеграционно-образователния център "Украински кошер". Тя сподели, че сънародниците й у нас се опитват да се интегрират. "Те нямат избор, учат български, намират работа, децата учат в училищата", посочи Кулюкина. "Украински кошер" съдейства за провеждането на курсове по български език, предлага занимания за деца. За днешния Ден на независимостта сдружението организира пред Народния театър "Иван Вазов" в София панаир на изделия от украински майстори, шествие и празничен концерт, на който кубински изпълнители свирят украинска музика.

Шествие за мир в подкрепа на Украйна ще има и в Пловдив. То ще премине по главната улица и ще завърши при сградата на Общината. Празникът ще бъде открит официално в 19:00 часа със слово на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.

Украинската общност в Стара Загора също отбелязва Деня на независимостта на Украйна с благотворителен базар. Идеята на организаторите Татяна Тарасова и Игор Чеховски е да се съберат средства, с които децата, избягали от войната, да могат да се запишат в спортни школи, курсове по рисуване и актьорско майсторство. Инициативата им продължава и утре от 10.00 до 18.00 часа на кестеновата алея в парк "Пети октомври" в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хиляди се сбогуваха с рок легендата Кирил Маричков

Хиляди почитатели, близки, роднини и приятели на българската рок легенда Кирил Маричков се стекоха в столичния храм "Света София", за да се поклонят пред тленните останки на музиканта и да кажат последно "Сбогом". В същото време фенове на Маричков в..

публикувано на 15.10.24 в 15:55
Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47