Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Банско подготвя кулинарна изненада за многобройните си гости

Снимка: banskounique.eu

Туристическият бизнес в Банско се радва на добри резултати през това лято, съпоставими със силния сезон преди година, съобщи Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. Освен че много българи посещават планинския курорт, в него се завръщат и чуждестранните туристи от традиционни дестинации като Израел и балканските страни. Банско привлича също така летовници от Испания, Австрия и Норвегия, които не са от най-активните за туризма през този сезон.

Градът продължава да забавлява своите гости с разнообразна програма, затова днес и утре те ще могат да се насладят на кулинарния празник „Уникално Банско“. На централния площад „Никола Вапцаров“ в планинския курорт ще се състои кулинарна вечер на открито с местни ястия по семейни рецепти. Ще бъде приготвено „катино мезе“ и „траань“, предвидена е също оригинална възстановка на бански обичаи и направа на изделия от ковано желязо. В неделя отново на централния площад ще се състои ревю на български народни носии и арт ателие за деца.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30