Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обясниха защо британският посланик е бил на среща в ЦИК

Росица Матева
Снимка: Савина Спасова

Британският посланик в България Роб Диксън е посетил ЦИК, защото е съдействал за осъществяването на среща с компанията "Смартматик", която има централа в Лондон, с цел надграждане на софтуера за машините за гласуване за местните избори. На срещата са били поканени и са присъствали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев. Това обясни пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК, във връзка с проведена по инициатива на Комисията среща. Въпросът за посещението на британския посланик в ЦИК беше повдигнат от партия "Възраждане" по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Националистите заподозряха външна намеса в изборите. Матева беше категорична, че няма опасност от такова нещо. На 29 октомври за първи път на общи местни избори ще се гласува с машини и трябва да бъде доработен и развит софтуерът. Той е собственост на българската държава, но за да бъде доразвит, ще трябва и съдействието на фирмата "Смартматик", която е създател на софтуера", - обясни Матева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45