Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци протестират в цялата страна

| обновено на 18.09.23 в 16:13
Кардам
Снимка: БТА

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни и гранични точки в цялата страна. Участниците от 26 браншови организации обявиха безсрочен общонационален земеделски протест. Те твърдят, че над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна. 

Браншът иска не само да продължи забраната за внос на зърно  от Украйна, но и тя да се разшири с вето върху плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед. Повече от 40 важни пътища са затворени в името на спасяване на българското земеделие.

Пред БНР Георги Милев, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите призова пътуванията на гражданите да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

Сливенска област беше блокирана на две места от протестите на земеделците днес – пътен възел Петолъчката и на главен път София – Бургас в района на т.нар. Ямболска детелина. Във Видин земеделски производители блокираха движението за граничния пункт при Дунав мост 2, а в Благоевградско - Е-79.

"Ако не се променят нещата, това ще ме доведе до фалит. Всичко ми седи в складовете, цените са много ниски, себестойността на декар е голяма. Ние сме обикновени работници, които дишаме от сутрин до вечер пепела, не сме терористи", - каза пред кореспондента на БНР Любо Андреев Иван Благоев от с. Кобиляк, който обработва 1600 декара, по повод репликата на премиера Николай Денков от събота "Аз с терористи не преговарям" за протестите на зърнопроизводителите.
"Подкрепям ги, разбира се. Не искаме да се внася зърно от Украйна по простата причина, че нашите хора имат фирми, плащат заплати, имат много разходи. Трябва ли те да фалират в името на някаква грешна политика?", коментира Венцислав Йосифов, на когото му се наложи да изчака колоната с протестиращите.

На 19 септември протестиращите планират да пристигнат със своите машини в София пред Министерския съвет. Недоволните призовават за оставка на правителството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35