Световната организация по туризъм към ООН ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм специално за България, съобщи Зураб Пололикашвили - генерален секретар на UNWTO на среща в Мадрид с министъра на туризма Зарица Динкова. Той е благодарил за българското участие в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания.
"Представянето, което направихте, ни мотивираха да промотираме кулинарния и винен туризъм на страната ви. Аз имам лични впечатления от България и знам, че можете да предложите много в тази област", заяви Пололикашвили.
Кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се в света и българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи, допълни генералният секретар. Пътеводителят ще се разпространява във всички 159 държави членки на UNWTO и ще се представя на различните събития на организацията.
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..