Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция иска разширяване на Митническия съюз с ЕС

Йомер Болат
Анкара иска спешно актуализиране на митническия съюз с ЕС, за да отговаря на световните икономически реалности, съобщи Anadolu agency. Митническият съюз ЕС-Турция е от 1995 г., но е ограничен до промишлени стоки и преработени земеделски продукти. Търговското споразумение трябва да се разшири до услуги и обществени поръчки, каза министърът на търговията Йомер Болат. Той призна ползите от съюза, но посочи, че ограниченията значително възпират възможностите за икономическо и търговско сътрудничество на Турция с ЕС. Има "постоянни структурни проблеми" в настоящия договор, който е замислен като временно споразумение до пълноправното членство в ЕС. Турция е единствената държава извън ЕС, която има споразумение за митнически съюз с общността.

Букурещ иска да купи молдовското пристанище Джурджулещ


Румъния иска да купи единственото молдовско пристанище на Дунав, където се влива граничната река Прут. През пристанище Джурджулещ бившата съветска република има излаз към Черно море, съобщи Digi24. Пристанището поема част от пренасочения заради войната товарен трафик от и към Украйна. В момента е собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие. Трезорът не потвърждава, дали ще преговоря с Букурещ за сделката. Джурджулещ е малка ивица от 430 метра и дава достъп на Молдова до Дунав. Бившата съветска република получи излаза през 1999 г. от Украйна чрез размяна на територии. Джурджулещ е единственото пристанище на Молдова, което е достъпно и за морски кораби. Румъния има три такива дунавски пристанища в Галац, Браила и Тулча. Те имат пряка връзка с бомбардираните от Русия украински речно-морски пристанища Рени и Измаил.

Сърбите не са наясно какво ще се случи с Косово


Според 46% от анкетираните сръбски граждани Косово е загубено за Сърбия. На противоположна позиция са 1/3, а 1/5 от анкетираните се въздържат от отговор, сочи представително проучване на Института по европейските въпроси и Smart Plus Research, цитирано от телевизия N1. Мненията дали Белград ще признае независимостта на Косово са разделени –32,3% смятат, че е възможно, 39,8% – че няма да го направи, а 27,9% не могат да отговорят. Спрямо предишни проучвания има забележим ръст на смятащите, че правителството ще признае Косово. Признаването на Косово като условие за приемането на Сърбия в ЕС не се подкрепя от мнозинството сръбски граждани – 69,8%. Повечето анкетирани, или 45,3% смятат, че правителството не може да си върне контрола над Косово.

Хърватите ще си търсят втора работа, за да вържат семейния бюджет


Двама от всеки трима хървати обмислят да намерят втора работа, за да посрещнат основните си нужди, предаде хърватската агенция HINA, позовавайки се на проучване на уебсайта за търсене на работа Moj Posao. 67% от 750 анкетирани мислят да намерят втора работа, показва проучването.Повишаването на цените на тока, храните и на други разходи за живот поставя на изпитание много работещи и семействата им, отбеляза специализираният сайт. Въпреки непрекъснатия ръст на заплатите, много хървати имат проблем да удовлетворят основните си нужди.Според мнозинството от анкетираните, по-голямата част от доходите им – до ¾ от заплатата, отиват за сметки за храна и комунални услуги, отбелязва HINA.

Превръщат резиденцията на диктатора Енвер Ходжа в център за изкуства


Албанското правителство реши да превърне къщата на диктатора Енвер Ходжа в арт център, предаде албанската агенция АТА. Правителството в Тирана одобри намаляване на наема на някои от помещенията в "Правителствената резиденция Вила №31 Тирана", за да се осъществи културният проект „Vila Art Residence Tirana". Съгласно решението, сумата за наем ще се равнява на разходите за ток, вода и поддръжка на помещенията за срока на проекта. "Вила №31", където е живяло семейството на Енвер Ходжа, се намира в квартал "Блоку" (Блок) на Тирана. При социализма "забраненият град" на висшата комунистическа номенклатура е бил недостъпен за хората. Днес прочутата Вила №31 е правителствена резиденция, която властите отдават под наем.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: aa.com.tr, gifp.md, n1info.rs, hina.hr, ndertimi.info

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15