Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 111-ата годишнина от първия боен полет

Снимка: www.lostbulgaria.com

На церемония днес ще бъдат отбелязани 111-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празникът на Военновъздушните сили. Ще бъде почетена паметта на летците, загинали във военно и в мирно време с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание в София.
Преди 111 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно ще се редуват слънце, облаци и дъждове

В неделя преди обяд ще има повече слънчеви часове, главно на югоизток ще превалява. След обяд дъждове ще има над Западна и Централна България. Минималните температури ще са между 5° на запад до 17° на изток, в София 7°. Максималните ще са от 16..

публикувано на 14.09.24 в 17:20
Виктория Василева

ЦИК отстрани „Има смисъл“ от участие в парламентарните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на Коалиция „Има смисъл“ за участие във вота за парламент на 27 октомври. Причината е недействителни подписи на избиратели във внесената подписка при регистрацията. От коалицията няма да..

публикувано на 14.09.24 в 12:53

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13