Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма българка заложник в Газа

Снимка: БГНЕС

Няма отвлечена българка в Газа, заяви пред bTV българският посланик в Тел Авив Славена Гергова. Тя подчерта, че българските дипломати са в непрекъснат контакт с израелските власти.

В Ивицата Газа има около 30 български граждани. Страната ни прави всичко възможно, за да ги евакуира и се надява, че това може да стане при отварянето на пункта Рафа. Контактът с тях в момента е труден предвид тежката ситуация, добави дипломатът.

Запитана как ще се преговаря, ако се установи, че има български заложник, Гергова поясни: „Хамас“ е терористична организация, с която не се разговаря, но има оперативен щаб, който се занимава с отвлечените и липсващите. Има специален координатор на този щаб, който е бригаден генерал, оперативен щаб, в който са други държави, ако се установи, че има техни отвлечени граждани“. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20