Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК проверява сделката на “Булгаргаз” с “Боташ”

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Европейската комисия Леа Зубер потвърди, че институцията е поискала информация от България за сделката на “Булгаргаз” с турската фирма “Боташ”, осигуряваща достъп до газопровода на южната ни съседка. Съмненията са за възможни нарушения на европейските права за конкуренцията, тъй като българската компания може да се окаже единствената в ЕС с достъп до природен газ чрез турската инфраструктура. 

“Задачата ни е да гарантираме спазването на европейските регулаторни стандарти на вътрешния енергиен пазар. В случай на евентуално нарушение на антитръстовите правила на ЕС, няма да се поколебаем да предприемем съответните действия”, заяви Леа Зубер. 

Междувременно стана ясно, че Еврокомисията е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство на Гълъб Донев през януари т.г. между “Булгаргаз”и турската компания за получаване на достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до страната ни за 13-годишен период.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00

Топла неделя почти без валежи

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но почти няма да вали. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – около 27°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 07.09.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев очаква ЦИК да контролира изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс

“ Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс .” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където участва в тържеството по повод 60-годишнината от обявяването на града. “ Тук не става..

публикувано на 07.09.24 в 12:49