Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктиците ни ще изпробват нови възможности за научни изследвания на предстоящата си мисия 

Снимка: БГНЕС

ANTARSUP-23 е името на втората експедиция на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” заради основната му мисия да подпомага научните изследвания на континента.  

По време на Antarctic Suport учените ще работят по десет научни проекта, ще изпробват нови възможности за научни изследвания с помощта на доставени на борда на плавателния съд микроскопи и уреди за вземане на океаноложки проби и ще продължат строителството на нов научен лабораторен блок в българската антарктическа база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.  

Командирът на българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън Камен Недков.
Плаването до Антарктида и престоят на кораба в района на базата ни ще продължи около пет месеца – от началото на ноември т.г. до началото на април 2024 г., съобщи командирът на “Св. св. Кирил и Методий” капитан Николай Данаилов. Той призова българските учени да имат по-смели проекти, защото благодарение на научноизследователския кораб страната ни вече не е само “островна държава” на Антарктида. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оценките за българския ресор в ЕК - от удовлетворение до разочарование

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации" в следващата Европейска комисия. Това обяви днес председателката на комисията Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. По-късно в кратко..

публикувано на 17.09.24 в 16:57

Екатерина Захариева ще е еврокомисар за стартъпи, научни изследвания и иновации

Издигнатата от ГЕРБ-СДС за еврокомисар от България Екатерина Захариева получава ресор стартъпи, научни изследвания и иновации. Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи ресорите на новите комисари. "Науката и технологиите трябва..

публикувано на 17.09.24 в 13:28

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42