Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Руският министър Сергей Лавров иска да отиде в Скопие за форум на ОССЕ

Сергей Лавров

Като ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Северна Македония има проблем, съобщи външният министър Буяр Османи. В Скопие от 30 ноември до 1 декември ще се проведе годишната конференция на външните министри от ОССЕ. Руският външен министър Сергей Лавров е поискал да присъства, но срещу него има лични санкции заради руската агресия в Украйна. Отделно въздушното пространство на Северна Македония, която се присъедини към санкциите срещу Москва, е затворено за руски самолети. Съседните страни освен Сърбия също не допускат руски полети. "Трябва да се положат някои логистични усилия", каза Османи, който съобщи, че Лавров е поискал да дойде в Скопие. На срещата на ОССЕ във Варшава през 2022 г. Лавров не бе допуснат, предава БГНЕС.

Протест срещу нови фискални мерки в Румъния


Румънският бизнесмен Козмин Раиляну тича протестно 14 часа около сградата на правителството в Букурещ срещу въведените от 1 ноември нови социални осигуровки за IT специалистите, ограничения за плащане в брой и лимит за касова наличност на фирмите до 50 000 леи (10 000 евро). Раиляну заяви пред B1 TV, че мерките ще откажат от бизнеса предприемачите със средни и малки фирми, ще отблъснат и чуждите вложители. Той е избрал да тича 14 часа, защото според бизнесмена всеки ден работи толкова и над 10 часа от работното време отиват, за да покрие своите задължения към държавата. През 2022 г., за да привлече вниманието на властите върху лошия румънски участък от път Е85, наричан "Пътят на смъртта", Раиляну тича над 20 часа като измина 150 км. от Бакъу до Ръмнику Сърат.

Гърция спешно търси сезонни земеделски работници


Собствениците на маслинови насаждения в Гърция изпитват голям недостиг на работници за събиране на новата реколта, съобщи телевизия "Mega". Недостигът на сезонни работници е вдигнал дневната надница с 25% спрямо миналия сезон и е 50-60 евро, сочи сайтът agronews. Въпреки, че годината е лоша и реколтата намаля с 1/3-та, само на о-в Крит има нужда от поне 10 000 берачи. Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60-80 000 земеделски работници. Освен в добива на маслини и за прибирането на цитрусите недостиг на работна сила има във всички земеделски отрасли. През 2022 г. Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати от египетска страна.

Турската опозиция избра нов лидер за предстоящите местни избори

Йозгюр Йозел

Основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия,  избра нов председател. 49-годишният Йозгюр Йозел заменя Кемал Кълъчдароглу, предаде REUTERS. Агенцията отбеляза, че това става в момент, когато Турция се подготвя за важни местни избори на 31 март 2024 г. и когато партията претърпя болезнено поражение от президента Тайип Ердоган и неговия управляващ политически алианс на парламентарните и президентските избори. "Поемаме по пътя към победа на местните избори. Вярвахме в превръщането на безнадеждността в надежда, изпълнени сме с надежди", каза Йозел след изборите, като застана до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу. Кълъчдароглу е критикуван, че за 13 години начело на партията така и не успя да надхвърли историческия таван от 25% електорална подкрепа в национален мащаб.

Удължиха националното преброяване в Албания


За натиск в националното преброяване по етническа линия в редица албански региони съобщава top-channel.tv. Преброяването на населението и жилищата в Албания започна на 18 септември и ще продължи до 15 ноември. То трябваше да приключи на 28 октомври, но бе удължено заради бойкот, отдалеченост, липса на контакт с някои махали и незаконни поселения. Въпросниците съдържат 100 питания, като само 3 не са задължителни – за етническата принадлежност, езика и религията на албанските граждани. Медията твърди, че както в миналото, така и сега е установен натиск от съседни страни за завишаване на статистиката за малцинствата, като се споменават Гърция, България и Северна Македония. По този повод се цитират изказвания на българския вицепрезидент Илияна Йотова и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: BGNES, observatornews.ro, aa.com. tr, agronews.gr,albanianpost.com
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35