Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството ни в Лондон представя документална изложба за спасението на българските евреи

Снимка: посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков

“Пуснете народа ми да замине” е заглавието на документална изложба, с която посолството на България в Лондон отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Много от представените документи за първи път достигат до широката публика и са резултат от търсения в архивите на Германия, Великобритания, Швейцария и Израел.

“Макар да беше съюзник на Третия райх, България не изпрати нито един евреин в лагерите на смъртта и нито един войник на Източния фронт. Днес, когато вълната от антисемитизъм залива отново големите европейски градове, е повече от необходимо да напомняме как преди 80 г. държава и народ в пълен синхрон намериха начин да дадат отпор на злото в най-трагичните за европейските евреи времена. Те заедно задаваха стандартите за достойнство, хуманност и грижа към изпадналите в нужда”, заяви българският посланик Марин Райков пред десетки свои колеги от ЕС и Западните Балкани, дипломати и представители на културните и обществените среди в Лондон.

Изложбата –съвместна инициатива на Института за исторически изследвания към БАН, на Независимо историческо дружество и на фондация “Българска памет”, ще бъде отворена за посещения в българското посолство до 30 ноември т.г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон,..

публикувано на 18.09.24 в 16:47

Танцьорите от българската фолклорна група "Бременските танцьори" в Германия си търси нови попълнения

Днес сънародниците ни от фолклорна група за народни песни и танци "Бременските танцьори" в немския град Бремен започва репетициите си за новия творчески сезон. Фолклорната формация е създадена през септември 2016 година към Немско-българското сдружение..

публикувано на 18.09.24 в 06:25

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05