Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха новия ректор на Софийския университет

Проф. Георги Вълчев
Снимка: БГНЕС

Проф. Георги Вълчев от Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е новият 57-ми ректор на най-старото висше училище в страната. Той спечели балотажа с акад. Николай Витанов от Физическия факултет. За проф. Вълчев са гласували 198 от делегати, а за акад. Витанов - 152-ма. През 1988 г. Георги Вълчев завършва Софийския университет като магистър по история, с втора специалност "Философия". През 1998 г. защитава докторат в Центъра по културознание. От декември 2015 г. е зам.-ректор по учебната дейност.

Вълчев заяви, че за четирите години от мандата му като ректор Софийският университет трябва да стане много по-видим в европейското образователно пространство и да отстоява основните приоритети и идентичността на България.

Досегашният ректор проф. Анастас Герджиков връчи официалния ключ от университета на своя приемник. "Пожелавам му да е здрав, да има мъдрост, железни нерви и да използва този ключ, за да отключва врати, а не да ги заключва", каза проф. Герджиков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път от 1985 г. се отчита почти нулево намаляване на населението у нас

От доклада на Министерския съвет за изпълнението през 2023 г. "Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България" става ясно, че за първи път от 38 години в България съотношението между общия прираст..

публикувано на 22.10.24 в 12:45
Служебният министър на туризма на България Евтим Милошев и министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич

През пролетта на 2025 г. тръгва авиолиния между София и Подгорица

Министърът на туризма Евтим Милошев и колегата му от Черна гора Симонида Кордич подписаха в Подгорица План за съвместни действия до 2027 г. Страните ще си сътрудничат в зимен, културен, винен, поклоннически и СПА туризъм, съобщи БТА. Идеята..

публикувано на 22.10.24 в 08:52

България и Косово ще си сътрудничат в кинематографията

Споразумение за копродукции в кинематографията беше подписано в Прищина между българския министър на културата Найден Тодоров и косовския му колега Хайрула Чеку, съобщи КосоваПрес специално за БТА. На церемонията бе казано, че това сътрудничество..

публикувано на 22.10.24 в 08:48