Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството и БПЦ имат обща отговорност към българите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод изразена след среща в Синодалната палата. Разговорът е част от диалога на президента с ръководството на БПЦ и ръководствата на традиционните вероизповедания в България. Радев подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с канона. Отношенията между БПЦ и църквата в Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано по време на срещата. 

Митрополити от Светия синод се срещнаха и с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството. Обсъдени са били социалните грижи към деца и подрастващи, грижата за самотните родители и възрастните хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме около 720 секции за изборите в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България , като точният брой ще бъде..

публикувано на 02.10.24 в 14:50
Камелия Нейкова

Над 30 000 българи са заявили желание да гласуват в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. Те са по-малко от тези за изборите на 9 юни, каза председателят на комисията Камелия Нейкова пред bTV. Всеки, който има право да гласува и се намира в..

публикувано на 02.10.24 в 09:38

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41