Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Снимка: БТА

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той каза, че след Втората св. война е имало надежда, че хората са научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, допълни Желязков. 

След насилствената колективизация в селата Кремъл засилва износа на зърно от СССР. През 1932-1933 година Гладомор, обхваща основните зърнени райони в Украйна, Северното Причерноморие, Долна и Средна Волга, Казахстан, и Западен Сибир, припомня БТА. От глад през този период там загиват над 7 млн. души, от които 3,5 млн. в Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45