Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати искат защита за българското малцинство в Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български евродепутати излязоха с писмо в защита на българското национално малцинство в Западните покрайнини, чиито права са системно потъпквани от Сърбия, предаде БГНЕС. Писмото е адресирано до Европарламента, Еврокомисията, Европейския съвет и Съвета на Европа. В него се подчертава, че в сръбското публично пространство тече непрекъснат говор на омразата срещу българското малцинство и се изброяват конкретни казуси. Всичко това създава тежки условия за живот и българите в Сърбия непрекъснато емигрират към България и Западна Европа, търсейки по-добри и по-спокойни условия за живот, заявяват евродепутатите.

"Сърбия не трябва да бъде оценявана само по думите си, а единствено по действията, които предприема и които трябва да бъдат в синхрон с европейските ценности и с човешките права, включително с тези в защита на малцинствата“, пише в документа. Авторите предупреждават, че "генерирането на омраза в сръбското общество срещу България и следователно срещу ЕС, е най-вече в полза на Кремъл“. Писмото е подписано от евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Атидже Алиева-Вели, Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков, Ева Майдел, Емил Радев, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Радан Кънев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

30 години от футболното лято, в което Господ беше българин

Вижте също: Винаги има надежда българският футбол да се оттласне от дъното Снимки: mainatown.bg, futbol94.com, архив

публикувано на 01.07.24 в 06:15