Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 19 Декември 2023 г.

6 дни преди Коледа и 12 преди да посрещнем Новата 2024 година говорим за красивите места у нас, на които стотици българи ще посрещнат празниците. Радио България гостува на българите в Рим и в днешното предаване ще чуете разговора на Венета Николова с Жана Яковлева, която от години „превежда“ родната ни култура за италианските сетива и сърца. В очакване на Игнажден ви напомняме, че какъвто е първият гост, прекрачил прага на дома ви на 20 декември, такава ще ви бъде и предстоящата година според народните вярвания. Завършваме със „Зимна песничка“ на Детския радиохор на БНР и покана за техния Традиционен коледен концерт в НДК. Водещ на „България днес“ е Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.40 - Новини от България

12.12 - Прогноза за времето у нас и по света

20.15 - Къщите за гости край езера, спа курорти и етнографски селища са хит по празниците - В България има около 4000 официално регистрирани къщи за гости, като към края на ноември те са били почти на 100% резервирани за празниците. За предпочитанията на българите и възможностите, които се предлагат разказва Велизар Гоцев от платформата за селски туризъм в България bgvakancia.com.

30.10 - Радио България при българите в Рим: Как родното изкуство и култура присъстват все по ярко на римска сцена- Специално за Радио България говори Жана Яковлева, която вече два мандата е начело на Българския културен институт във Вечния град

46.57 - Смисълът на Игнажден, 20 декември, е да следваме чистотата на детското сърце – За народните и църковни вярвания и обичаи в навечерието на празника Дарина Григорова разговаря с Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика към БАН

 57.40 - „Песен на деня“ –На 21 декември от 19 ч. в Зала 3 на НДК Детския радиохор на БНР, с главен диригент Венеция Караманова, ще изнесат своя  Традиционен коледен концерт. В програмата от любими и най-скъпи песни от цял свят ще прозвучи и "Зимна песничка" по музика на Христо Недялков и текст на Димитър Спасов, с която завършва „България днес“ на 19 декември

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00