Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на майстора на илюстрацията Любен Зидаров

7
Любен Зидаров
Снимка: Ани Петрова

На този ден точно преди 100 години - през 1923 г., във Велико Търново е роден българският художник - график, илюстратор и живописец Любен Зидаров. Той си отиде без да дочака годишнината си на 3 януари 2023 г., но пламъкът на любовта към хубавата книга, запален чрез неговите илюстрации, остава да гори в душите на различни поколения българи. 
Андерсенови приказки
Сред най-известните илюстрации на Любен Зидаров са тези към "Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичър Стоу, "Приказки на Шехерезада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки" на Ханс Кристиан Андерсен и много други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В селището на Франкофонията в Париж вицепрезидентът откри българска изложба

Изложбата "Древните съкровища на България" откри вицепрезидентът Илияна Йотова в селището на Франкофонията в Париж, създадено в рамките на Срещата на върха на Международната организация на Франкофонията. Експозицията в българския павилион бе..

публикувано на 04.10.24 в 12:10

Живописни платна представят Полошкия край на Северна Македония в София

В галерията на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София /ул. "Оборище" №7/ днес се открива изложбата "Мотиви от Полошкия край" на художниците Илирян Бекири и Агрон Абдули. На откриването на изложбата ще присъстват..

публикувано на 03.10.24 в 07:05

Вечер, посветена на Георги Господинов, на Европейския конгрес по литературен превод в Страсбург

Литературна вечер, посветена на българския писател Георги Господинов (носител на Международен Букър за 2023 г.) и преводачите му на полски, английски, албански, френски и испански, ще бъде организирана на 2 октомври в рамките на Европейски конгрес по..

публикувано на 02.10.24 в 08:15