Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Снимка: nytimes.com

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман.

Кристиан Тилеман

Преди да придобие известност, Албена Данаилова е свирила в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен, като постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. тя е част от щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори. Оказва се, че този пост за първи път в близо 180-годишната история на оркестъра, се предоставя на жена. Не случайно наричат Албена "първата дама" на Виенската филхармония.


В интервю за Радио България преди време тя разказа за трудния си път към успеха. Според нея, по-бавното навлизане на жените в легендарния оркестър се дължи на факта, че виенчани строго се придържат към традициите."Там нещата се променят по-бавно някак. Самите австрийци обичат да се шегуват с това и казват: "Ако светът свърши – елате при нас, защото сигурно ще се забавим с 30-ина години" – обяснява Албена.

Още интересни подробности за живота и кариерата на един от концертмайсторите на Виенската филхармония Албена Данаилова, която ще бъде дясната ръка на Райнер Хонек в новогодишния концерт на един от най-известните филхармонични оркестри в света, ще научите от материала  "Албена Данаилова: Мечтая за свят без рестрикции и с повече музика" от колекцията на Радио България.

Вижте още: 

 Съставил: Венета Николова

Снимки: nytimes.com, wienerphilharmoniker.at




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30