Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествие бяха отбелязани 146 години от Освобождението на София

Снимка: БТА

С литийно шествие в центъра на столицата беше отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението на София от османско владичество в хода на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. То започна от катедралния храм "Св. Неделя" и завърши пред Паметника на българските опълченци, предаде БТА. Организатори са български русофилски организации.


На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица. Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие, припомнят от Столична община.
По повод годишнината на 6 януари от 13:00 ч. в столичния Северен парк (вход откъм ж.к. "Свобода", ул. "Народни будители") ще се проведе възстановка на историческите събития с вход свободен, отбелязват от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни учебници за всички български училища

Учебната 2024/2025 година ще е първата от десетилетия насам с безплатни учебници за всички ученици. По информация на БТА са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекта по общообразователните предмети за учениците от 1 до 12 клас. Учебниците от втори до..

публикувано на 16.09.24 в 12:39

Министърът на образованието Галин Цоков приветства ученици, учители и родители за новата учебна година

По повод първия учебен ден служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков отправи поздрав към директорите, учителите и педагогическите специалисти в образователните институции, първокласниците и учениците, и към родителите. Наричайки деня..

публикувано на 16.09.24 в 12:31

"За“ или "против“ мобилните телефони – отворен въпрос в българското училище

Броени дни преди началото на новата 2024-2025 учебна година се прокрадна идеята за пълна забрана на мобилните телефони в училище. Основните мотиви за подобно решение са ниската успеваемост в училище, разсеяността на учениците и най-вече пагубните..

публикувано на 16.09.24 в 08:10