Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба напомня за големия български актьор Петър Слабаков

Снимка: БТА

На 5 януари в НАТФИЗ (ул. Стефан Караджа № 20) в София се открива фотоизложба, посветена на 100-годишнината от рождението на любимия на поколения българи актьор Петър Слабаков (23.04.1923 - 17.05.2009). Изложбата е по инициатива на неговия син – режисьора Андрей Слабаков и се осъществява със съдействието на Българска национална филмотека, Български визуален архив, Национален филмов център и др.
Роденият в Лясковец Петър Слабаков завършва Икономика на промишлеността във Варна, но желанието му да бъде актьор надделява. Започва работа като статист, а след изпит – и като актьор във Варненския драматичен театър, напомня ни Архивният фонд на БНР. В киното дебютира на 37-годишна възраст във филма „Дом на две улици“ на режисьора Кирил Илинчев. През годините снима десетки филми със знакови български режисьори като Захари Жандов, Въло Радев, Иван Ничев, Иван Андонов и др. Освен с ярките си роли, той остава в паметта на българите и с бунтарството и активната си гражданска позиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лилия Захаринова разказва приказни истории в градската среда

Когато човек се разхожда из Монтана и Белоградчик, той рано или късно ще се натъкне на електрически табла, изрисувани с усещането за жизнерадост и чистота, сякаш бликащи от детството. И макар само в един-единствен миг ще се озове в мъничък оазис..

публикувано на 04.09.24 в 10:15
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" на режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за награда "Оскар", съобщи Националният филмов център. Изборът за участието ни в категорията "Международен филм" на 97-мите награди на филмовата..

публикувано на 03.09.24 в 18:05

София през 70-те в уникални архивни кадри

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3..

публикувано на 01.09.24 в 08:25