Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва преброяване на зимуващите водолюбиви птици

броене водолюбиви птици
Снимка: Димитър Градинаров

От 11 до 14 януари 2024 г. ще се проведе преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Негови организатори са Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по околна среда. Членове на дружеството и доброволци ще обходят над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. 

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се извършва в над 100 държави и обхваща около 25 000 влажни зони. Събраната информация за брой, вид и разпространение ще послужи за оценка на промените в състоянието на популациите и промените в средата, която обитават птиците и хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 октомври 2024 г.

В навечерието на парламентарни избори на 27 октомври, които се надяваме да родят стабилно управление на държавата ни, в "България днес" ви предлагаме мнения на млади хора за политиката и избирателната активност у нас. От Здравка Момчева узнаваме..

публикувано на 25.10.24 в 19:00

Демографската криза в България се отразява на БВП

Демографията оказва силно отрицателно влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт след 2009 г., като средният отрицателен ефект е около 0,9 процентни пункта на година. Това представлява около 45 на сто от средния годишен темп на нарастване..

публикувано на 25.10.24 в 13:25
Снимка: Хумболтовия университет в Берлин

В Берлин се открива международна конференция по българистика

На 27 и 28 октомври 2024 година Берлин ще бъде домакин на международна конференция под надслов "Българистиката в полето на съвременната хуманитаристика" . Форумът ще събере изтъкнати учени, преподаватели и творци от България и Германия ...

публикувано на 25.10.24 в 12:40