Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски обичаи бяха показани в БНР

4
Снимка: Ани Петрова

На 14 януари ромската общност в България празнува своя най-значим празник – Васильовден. За да споделят традициите на ромския фолклор по посрещането на Ромската нова година, както е известен още празникът, на гости в БНР бяха децата от училището в село Граф Игнатиево, област Пловдив.

Пред Първо студио на БНР те представиха танц на различните етноси и "цигански романс"…


…. разказаха как са се появили ромите и защо почитат Банго Васил (Куция Васил). Легендата гласи, че дяволът разрушил моста, по който минавали ромите, но св. Васил го възстановил и така спасил ромите от удавяне…


…сурвакаха с наричания за късмет, здраве и берекет…


…почерпиха с традиционна баница с късмети. 


Децата бяха посрещнати от генералния директор на БНР Милен Митев, а посещението е организирано от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който над 20 години работи в сферата на образователната интеграция.

Снимки: Ани Петрова, Десислава Семковска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще е топло, слънчево, със следобедни заоблачавания и валежи

В четвъртък  ще е слънчево с облачност в следобедните часове предимно в планините. Там и на места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската низина ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от..

публикувано на 21.08.24 в 19:05

България днес - 21 август 2024 г.

В „България днес“ на 21 август сме подготвили интересни срещи с трима българи от Източна Албания, с които разговаряме за живота в тази част на Балканите, за съжителството и преплитането на култури, за българските традиции, съхранявани през..

публикувано на 21.08.24 в 19:00

Правителството подкрепи производство на соларни панели, ще ги изнасяме за Германия и Холандия

Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между правителството на България и "Смарт Солар Технолоджис" АД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект "Завод за производство на соларни панели и клетки". Проектът ще се реализира в с...

публикувано на 21.08.24 в 13:47