Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие прожектираха филма за Мара Бунева

Снимка: Атанас Величков, tribuna.mk

Филмът за Мара Бунева със заглавие "Отмъстителката" бе представен в Българския културно-информационен център в Скопие.

С възстановка на факти от живота на 26-годишната Мара Бунева, която е родена в Тетово, с документи и автентични снимки, до които екипът на филма достига, мнения на историци и експерти, лентата разказва за революционерката, която на 13 януари 1928 година прострелва в близост до Камен мост в Скопие Велимир Прелич, отговорен за изтезанията на дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, обвиняеми в Скопския студентски процес през 1927 г., а след това прострелва и себе си.

На представянето на филма присъства и част от екипа му – режисьорът Ралица Димитрова и продуцентът и оператор Пламен Герасимов. Сценарист на "Отмъстителката" е Тони Николов, а копродуцент на продукцията е  Държавна агенция "Архиви".


"По традиция отбелязваме героичния живот на Мара Бунева, която завършва земния си път, принасяйки го в жертва с думите "Защото обичам Отечеството си", посочи в обръщението си към присъстващите директорът на Българския културно-информационен център Антония Велева.

Българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов
"Тя е икона на местните българи. Смъртта й не произвежда нищо геополитически, но остава в спомена, който не може да бъде "счупен”, със своята саможертва”, посочи българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов, цитиран от БТА.


Снимки: Атанас Величков, tribuna.mk




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45

Училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър вече 30 години пази живо знанието за България и българския език

Около 70 000 са българите, които живеят в Канада, сочат данни на българското Министерство на външните работи. Седем са българските неделни училища в страната. През изминалата 2023/2024 учебна година едно от тях - "Св. св. Кирил и Методий" във..

публикувано на 08.09.24 в 09:10