Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тараклийският университет ще стане филиал на Русенския университет

Снимка: Facebook /@UniverTaraclia

Молдова и България подготвят документи, които ще направят възможно Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Темата е обсъдена в Давос от премиерите на България и Молдова Николай Денков и Дорин Речан.


Идеята е като филиал на българския университет учебното заведение в Тараклия да приема студенти още от началото на следващата академична година. "Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа – възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот", посочи  Денков.

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

Темата за превръщането на Тараклийския унверситет във филиал на българското висше учебно заведение отдавна е на дневен ред при двустранните срещи на най-високо равнище. Припомняме, че в средата на 2022 година сънародници от Тараклия бяха сериозно притеснени от възможността Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак", който е средище на българщината в  тази част на Молдова, да бъде превърнат в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев. "Университетът е създаден с указите на президентите на Молдова и България и не може с един щрих на писалката да се обедини или слее в някаква друга институция", припомни тогава председателят на район Тараклия Иван Паслар.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26

Деклариралите се българи в Северна Македония са много повече от преброените

Често пъти с ирония се казва, че хората в Северна Македония само с користни цели взимат българско гражданство. Затова при последното официално преброяване в съседната страна са регистрирани едва 3504. Демографът доц. Спас Ташев е убеден, че това не е..

публикувано на 18.10.24 в 11:45
На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българка на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50