Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Първият турски астронавт излетя в космоса


Първият турски астронавт Алпер Гезеравджъ излетя заедно с екипажа на AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ. Ракетата беше изстреляна в 00:49 ч. турско време на 19 януари. Стартът бе проследен на голям монитор от множество, събрало се в полунощ край планетариума в Анкара. Хиляди гледаха церемонията и на площад Таксим в Истанбул. Министърът на технологиите Мехмет Каджър с делегация от учени бе в САЩ за събитието. Гезеравджъ е роден през 1979 г. 21 години е бил пилот на изтребител F-16. "Името ми не е важно", написа Гезеравджъ в социалната мрежа Екс: "Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса."

Тунел под Шар планина ще свързва Тетово с Призрен


Правителствата на Косово и Северна Македония подписаха на 12 януари споразумение за съфинансиране на тунел, който ще свърже Призрен в Косово и Тетово в Северна Македония. Проектът създава нови транспортни възможности и ще свърже магистралата Скопие – Тетово по Коридор №8 с магистрала "Ибрахим Ругова" водеща от Прищина до Тирана и Дурас, подчерта министърът за пространствено планиране и инфраструктура на Косово Либурн Алиу, цитиран от koha.net. Зам.- министърът на транспорта и съобщенията на Северна Македония Беким Реджепи каза, че тунелът е с дължина 6,4 км и ще се финансира пропорционално според дължината във всяка страна. Пътят Призрен -Тетово ще е около 50 км и ще намали времето за пътуване между двата града до по-малко от час. Сегашният път е дълъг 113 км и се изминава с кола за над 2,5 часа.

Хърватия започна да строи военна база край границата със Сърбия в Бараня


Министерството на отбраната на Хърватия съобщи, че работи върху концепция за кратко основно военно обучение на завършилите средно образование, предаде агенция HINA. Министерството започна и възстановяване на казармите в Бели Манастир в Бараня, близо до границата със Сърбия, съобщи телевизия N1. Пред ресорната парламентарна комисия министърът на отбраната Иван Анушич заяви, че проектът за връщане на армията в Бараня е започнал и до края на 2026 г. в Бели Манастир ще бъдат настанени до 850 военни от батальона "Соколи", въоръжени с бойни машини M2A1 ODS Bradley. Дислоцирането е оправдано с опазването на границата, която е застрашена от притока на мигранти, като разполагането на гарнизона цели и запазването на населението в обезлюдения район, каза Анушич.

Гърция може да изпрати фрегата в Червено море за защита на корабоплаването


Гърция има готовност да изпрати фрегата за защита на корабоплаването в Червено море, заяви министърът на отбраната Никос Дендиас. В отговор на парламентарен въпрос на депутати от комунистическата партия министърът поясни, че присъствието на гръцка фрегата е за защита на интересите на гръцкия търговски флот. Според военни специалисти по всяка вероятност гръцка фрегата ще ескортира кораби в Червено море в защита срещу отвличане и бомбардиране. Логично е Атина да изпрати своя фрегата, защото атаките на йеменските бунтовници хути, силно засегнаха бизнес интересите на гръцкия търговски флот, коментират гръцките медии. Атина очаква конкретните параметри на мисията в Червено море, за да отплава гръцка фрегата в тази посока, предава кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева.

Президентът на Словения работи като журналист за своя подкаст


Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар започна да води свой подкаст за интервюта с видни словенци и гости от чужбина, съобщиха "The Slovenia Times" и БТА. Подкастът е насочен към словенската и международна публика. "Мисля, че е важно да разширим кръгозора на всички в Словения с помощта на знаещи хора. Открито да обсъждаме къде грешим като общество и по-специално какво да направим, за да подобрим нещата за всички нас", казва Мусар в началото на първия епизод. Тя разговоря за живота в епоха на кризи на идентичността и безкористната солидарност с Ренета Салецъл, един от най-известните философи в страната. Подкастът е наречен "Силата на думите". Със субтитри на английски е достъпен в интернет. Мусар има 11 години опит в държавна и частна телевизия като водеща и журналист.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: tua.gov.tr, vlada.mk, morh.hr, defence-point.gr, slovenia.si


Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30