Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният министър представи мерки за демографското развитие

Иванка Шалапатова
Снимка: БГНЕС

Страната ни ще привлича млади, образовани и активни хора от българските диаспори в Украйна и Молдова като мярка за справяне с демографската криза. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова на конференцията “Как да се справим със спешната демографска ситуация: Ролята на науката, правителствата и гражданите”, организирана от списание The Economist в Атина. “Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България”, изтъкна тя.

Мащабна програма за превенция на лечими болести, ограничаване на вредните навици, които водят до висока смъртност, превантивна работа по отношение на ранната загуба на фертилитет – това са някои от набелязаните от правителството мерки.

Други засягат трансформацията на образователната ни система, за да бъде адекватна на съвременния свят и да задържи младите и активни хора у нас. “Тя трябва да отговаря на изискванията на един пазар на труда, който много скоро ще бъде определян от изкуствения интелект”, добави министърът.

Приоритети в демографската визия на кабинета са също създаването на жилищна политика, насочена към младите семейства, както и на подходяща за тях транспортна, социална и здравна инфраструктура с достъп до културни и образователни възможности.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45