Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на 2025 година България ще има професионален радиотелескоп

Доц. Камен Козарев: За нас е много е важно да се развиваме в крак със съвременната наука

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия даде зелена светлина на Европейския консорциум за единствена по рода си астрономическа изследователска инфраструктура. В мащабния проект България участва като пълноправен член и учредител на обединението, а до края на 2025 година у нас ще бъде изграден  професионален радиотелескоп, част от мрежата LOFAR ( Low-Frequency Array).

Това е най-големият радиотелескоп в света, който наблюдава Вселената на най-ниските възможни радиочестоти, за да бъдат изследвани нейните феномени. Радиотелескопът работи от 2012 година чрез наблюдателни станции, разпределени в по-голямата част от Европейския континент. Изградени са вече 52, като следващата ще бъде в България, която работи по проекта вече трета година.

"Всяка станция има голям брой относително прости радиоантени, които чрез модерна технология, електроника и компютри, могат да наблюдават заедно едни и същи обекти по небето – посочва в интервю за БНР доц. Камен Козарев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. – Когато всички тези наблюдателни станции работят едновременно, радиотелескопът може да постигне много големи разделителни способности".

Доц. Камен Козарев
"Всъщност с този телескоп може да наблюдаваме всякакви феномени от началото на Вселената, от първите звезди, които някога са се раждали, до нашата собствена йоносфера, нашето слънце и т.н. През 2025 година се планира да бъдат изградени още две станции. Едната ще бъде в България, а другата в Италия, като нашата станция ще бъде първата на Балканския полуостров и като цяло в Югоизточна Европа. Тя ще бъде най-южната и най-източната станция на радиотелескопа, а най-северната е в Швеция. В групата от държави, които участват влизат още и Германия, Франция, Полша, Великобритания и Латвия."

Наблюдателната станция в страната ни ще бъде изградена в непосредствена близост до Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Ще бъде с размерите на футболно игрище, където ще са разположени диполни антени.


Проектът се подкрепя финансово от българската държава през Националната пътна карта за научна инфраструктура. В момента се работи активно за изграждането на станцията, планира се къде ще бъдат разположени антените. По думите на доц. Козарев, в България има традиции в оптичната астрономия, като на Роженската обсерватория наскоро е въведен в експлоатация и чисто нов оптичен телескоп, но изследователите ни нямат много опит с радиоастрономията. След изграждането на радиотелескопа ще може да се работи както с другите станции, така и самостоятелно, което ще позволи на българските изследователи да правят качествено нови изследвания на различни обекти.

"Основният интерес на нашата група, която се занимава с радиотелескопа, са изследванията на слънцето и активността в йоносферата, предизвикана от слънчева активност. Наскоро беше показано, че станциите могат да следят спътници и да се използват и като приемници. Радиотелескопът ще ни помогне да добавим допълнителна информация за различните обекти, които изследваме, както и в много други области. В момента набираме специалисти и развиваме един доста силен екип. Смея да кажа, че той ще бъде напълно подготвен за актуалните технологии и науката през 21-ви век. За нас е много е важно да се развиваме в крак със съвременната наука."

Вижте още:

Текст: Дарина Григорова (по интервю на Таня Милушева, БНР-"Хоризонт")

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57