Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да срещнеш сродната душа в планината или какво е "разходка за необвързани"

Снимка: архив на Разходка за необвързани

Той е планински водач, тя – психолог. Преди 4 години Цветелина и Виктор Зидарови решават да съчетаят своите професии в полза на самотните души. Като психолог Цветелина работи с клиенти, които трудно общуват и не могат да си намерят партньор. Като планински водач пък Виктор е установил, че когато сме сред природата, сме много по-естествени, добронамерени и спонтанни. Така се ражда "Разходка за необвързани".

Цветелина и Виктор

"Започнахме с планински преходи за 24-38-годишни. Това според мен е основната възраст за т.нар. "гнездене", тогава човек активно търси хора, с които да общува и да се свързва. Но към нас с обърнаха и много 40-50-60-годишни с желание да се присъединят и започнахме да организираме преходи съобразно възрастта на участниците, защото всеки иска да общува с някой на негова възраст " – обяснява Цветелина пред Радио България.


Маршрутите са еднодневни или двудневни, а дестинациите са Витоша, Пирин, Рила, Осоговска планина, Стара планина и др. "Идеята е да прекараме заедно един хубав ден в планината, а ако някой харесва някого, още по-добре!" казва Цветелина Зидарова.

"Имаме вече 3 бебета, поне тези, за които знаем, и те са на различна възраст, защото са се появявали в различни етапи, откакто организираме разходките. Имаме двойки, които продължават да са заедно, или пък хора, които са заедно по няколко месеца, след което се разделят. Какво ще се получи, зависи от много фактори. За мен е важно общуването да се случва постепенно, само гледам да го подпомогна, за да паднат бариерите".

Към разходките се присъединяват необвързани, които не се чувстват комфортно да ползват различните апликации за запознанства. Те предпочитат нещата да се случват по естествен път. "Всеки от нас има кръг от приятели, семейство, колеги, с които се вижда, но в един момент за него е ценно да се срещне с хора извън тези кръгове", казва Виктор и добавя:


"Планината, сама по себе си, подпомага общуването. Ситуациите там ви провокират. Примерно, когато имаме пресичане на река, мостче или заледен участък, това предразполага хората да си помагат, да си общуват. Или пък като седнем някъде за хапнем, всеки споделя храната си с другите и т.н.."


А Цветелина допълва:"Когато се срещаме в планината няма място за токчета, за гримове. Няма място за онази маска, която слагаме долу в града. Горе няма "Аз съм лекар", "Аз съм мениджър".  Горе си просто човек. Срещата е между хора, които не са йерархично поставени с техните постижения. Въпросът там е имаш ли добра екипировка и ако нямаш, кой ще ти носи раницата и какво имаш за храна вътре в нея. Това слага една по-равна линия на общуване."


Групите са от 10 и 18 участника. Организаторите се стремят да има по равен брой мъже и жени. Оказва се, че най-много мъже напират да се включат в групите до 40- 45 годишни. Явно докато са млади те са по-отворени за запознанства и романтика. Затова пък дамите се активизират значително след 48-49 годишна възраст в търсене на партньор. "Случва се в по-възрастните групи да има много повече заявки от жени, но се стремим да балансираме съотношението между участниците", казва Цветелина.


Сега пък двойките, които са се събрали по време на "Разходка за необвързани" настояват да участват в нова инициатива – "Разходка за обвързани". "Те твърдят, че нямат общи приятели и търсят сродни души със сходни интереси. Така че вече сме предвидили разходки, при които ще си говорим за отношенията във връзката и пр." – казва Цветелина и допълва, че за пролетта с Виктор планират да организират и "Разходка за разведени с деца", в които ща участват и самите дечица, като "катализатори" за запознанства и нови романтични връзки.

Снимки: архив на Разходка за необвързани 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15