Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да остават гимназистите в България, ще премахнат студентските такси

Снимка: mu-sofia.bg

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, в специалности с държавна субсидия. Това ще улесни достъпа до висше образование, независимо от социалния и финансов статус. Ще подпомогне и демографската политика. Заради голямата разлика в таксите за различните университети, териториалното разпределение на студентите и по специалности е неравномерно. От друга страна, редица европейски държави предлагат безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите ще направи българските висши училища по-привлекателни при избора на житейски път в чужбина, или в България, пише в мотивите за предложението. Разходите за обучението ще бъдат осигурявани от държавата. За да се случи това обаче, трябва да се приемат промени в Закона за висшето образование, които, по думите на премиера Николай Денков, ще бъдат качени днес за обществено обсъждане.


Необходимата сума за безплатното висше образование се изчислява между 120 и 150 млн. лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година 2023 – 2024 г., уточни премиерът пред журналисти в Министерския съвет, съобщава БТА. 

Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Таксите за платено обучение в държавните и частните висши училища остават.

Премиерът Николай Денков

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, посочи Денков. По думите му, тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество. Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност, допълни премиерът Денков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05