Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК ще свети в оранжево по повод Световния ден за борба с рака

Снимка: архив

По повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари, днес и утре между 19,00 и 21,00 ч. Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево, съобщиха от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Организацията започва поредица от 11 виртуални диалози “За рака директно”, в която с помощта на водещи експерти ще бъдат обсъждани наболели въпроси в областта на онкологичните грижи и ще се представят най-новите постижения. Видеата ще могат да се гледат от всички на сайта на БОНД и в профилите му в социалните мрежи.

Според данните на Националния статистически институт 16 301 българи са починали от рак през 2022 г., а на 26 235 са открити злокачествени образувания.

България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания, показва Здравният профил на страната ни за м.г., изготвен от Европейската комисия. Неблагоприятната статистика се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55