Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С рекорд Божидар Андреев спечели европейски златен медал

Снимка: БТА

Божидар Андреев спечели титлата в олимпийската категория 73 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в София. 27-годишният тежкоатлет постигна двубой от 348 кг и за втори път след 2019 г. в Батуми се поздрави със златото от европейско първенство. Постижението на българина е и европейски рекорд. Той постигна най-добър резултат от 155 кг в първото движение изхвърляне.

В изтласкването Андреев бе дори по-убедителен, като направи три успешни опита - на 181, 185 и 193 кг. Още вторият опит в изтласкването осигури на българина златото, но в третия си той успя да направи рекорд и да изправи на крака зрителите в "Арена София". Със сребърния медал в двубоя завърши турчинът Мухамед Фуркан Йозбек. Бронзът е за латвиеца Ритварс Сухаревс.

За България това е трета титла от първенството. Преди Андреев златни медали завоюваха Ангел Русев в категория 55 кг и Габриел Маринов в олимпийската категория 61 кг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05