Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със събития в цялата страна се прекланяме пред делото на Васил Левски

10
Снимка: Община Ловеч

Стотици гости почетоха паметта на Апостола на свободата в Къкринското ханче по повод 151 години от гибелта на революционера Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст – свидетел на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, институции, ученици. 

Къкринско ханче

Дворът на ханчето се изпълни и с много семейства, дошли със своите деца, за да им разкажат за делото на Апостола, но и за последния му път. В Къкринското ханче пристигнаха и участниците в туристическия поход “По стъпките на Апостола”. Представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха залавянето на Васил Левски в ханчето на 27 декември 1872 г.



Кулминацията на националните чествания е от 18 ч. в София пред паметника на апостола в столицата.


Не секва опашката от хора, желаящи да се поклонят пред делото на Васил Левски, поставяйки цветя на паметника в центъра на столицата ни, показват и снимките на фотографа на БНР Ани Петрова.


Васил Левски е патрон на десетки български училища зад грница, а децата на сънародниците ни в чужбина го почитат като символ на свободата на България. Как българчетата по света изграждат в представите си образа на Апостола вижте в публикациите поместени в рубриката на Радио България "С мисъл за Левски".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест срещу столичния кмет заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00