Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът Илинойс ще почете 3 март като ден на Освобождението на България

5
Снимка: БГНЕС

С прокламация губернаторът на щата Илинойс Дж. Б. Притцкър обяви 3 март 2024 г. за ден, в който ще се чества Освобождението на България, предаде БГНЕС.

Документът отбелязва 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години дипломатически отношения между България и САЩ; 146 години от възстановяването на българската държава.



Споменава се, че най-старата българска църква в Илинойс - “Св. Троица”, е построена през 1910 г. от българи от Македония. Признава се и приносът на Българската православна църква "Св.София" и 13-те български неделни училища за запазване на българския език, религия и култура.

С прокламацията на губернатора Прицкер за 3 март и резолюциите на Сената и Камарата на представителите през 2023-а, българската общност в Илинойс получи признание без аналог в съвременната история на българската емиграция. Българите трябва да сме горди от постигнатото, но и отговорни за опазване на нашата култура, език и идентичност за следващите поколения. Чикаго е дом на най-голямата българска общност в САЩ", коментира генералният консул в града Светослав Станков, по чиято инициатива е приета прокламацията.

Сънародниците в Чикаго почитат героите на България


Снимки: Facebook/Генерален консул на България в Чикаго



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45