Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" сигнализираха парламента за санкциониран от ЕС българин в Молдова

Снимка: БТА

ПП „Възраждане“ съобщиха, че висш молдовски държавник - българин е с наложени санкции от ЕС. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на партията Костадин Костадинов информира, че  делегация на „Възраждане“ е била в молдовския парламент. Там „техните молдовски приятели са споделили, че български посланик не е ходил при тях от години“. Дори в Молдова се е случило нещо безпрецедентно. Висш молдовски държавник - българин е с наложени санкции от ЕС, защото е имал покана за среща с президента на руската Република Татарстан. Такава среща не е била осъществена в крайна сметка, но поканата била повод за наложената санкция, твърди Костадинов. „Възраждане“ са попитали външно министерство, защо не са реагирали, но им е отговорено, че не са знаели за случая, съобщи БТА.

От сайта на ЕС (тук) е видно, че най-вероятно „Възраждане“ имат предвид Виктор Петров, който е зам.- председател на Народното събрание на Гагаузия и лидер на Народния съюз на Гагаузия. Организацията е определена от ЕС, като „ открито проруско социално-политическо движение, което се е сляло с политическата партия „Renaștere“ („Възраждане“)“ и „получава политическа подкрепа от включеното в списъка лице Илан Шор“.

„Виктор Петров участва активно в разпространението на дезинформация и подбуждането към насилие и насаждането на страх сред гагаузкото население на Република Молдова за потенциална загуба на автономност, провокирана от властите в Кишинев. В резултат на това, органите в Република Молдова блокираха един от неговите уебсайтове — „gagauznews.md“. Въпреки това, разпространението продължава чрез нов домейн „gagauznews.com“ и чрез изявленията на Петров. Като подронва демократичния политически процес и дестабилизирайки конституционния ред, Виктор Петров подкрепя действия и политики, които подкопават и заплашват демокрацията, върховенството на закона и стабилността в Република Молдова“, пише в мотивите за санкциите наложени на 22.2.2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30