Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната лаборатория на границата ще намали изчакването на тировете

Снимка: БТА

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи от днес на ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция. Тя беше открита в присъствието на премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. Сред официалните гости бяха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и изпълнителният директор на Асоциацията на международните превозвачи (UND) Алпер Йозел. 

"Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата", заяви премиерът. По думите му, правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. "Чакащите на границата камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа", отбеляза Вътев.

До днес проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на "Капитан Андреево" не можеха да бъдат изследвани, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора с частна лаборатория, която години наред имаше монопол на границата. След прекратяването на дейността на частната лаборатория пробите се взимаха от инспекторите на Агенцията по храните на граничния пункт и се изследваха в държавната лаборатория в София, което забавяше процеса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 септември 2024 г.

Вчера вечерта България бе луда по тениса. Най-добрият български тенисист Григор Димитров надви олимпийския шампион от Париж 2024 Новак Джокович в благотворителен мач в зала „Арена София“ с резултат 6:4, 2:6, 10:6. Двубоят беше съпроводен от смях,..

публикувано на 18.09.24 в 19:00

Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да стигне до похитените българи от Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева е в град Сана, Йемен, като целта ѝ е да стигне до пристанищния град Ходейда на Червено море. Там се намира корабът Galaxy Leader с похитените от хутите българите – капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил..

публикувано на 18.09.24 в 17:21
Александар Николоски

Остри реакции в България, след като вицепремиерът на РСМ нарече българите "нецивилизовани"

От БСП настояват Министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение по повод коментари на вицепремиера Александър Николоски. В телевизионно интервю той е нарекъл българите "нецивилизовани" и..

публикувано на 18.09.24 в 16:51