Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

Снимка: Pixabay

BgGPT – първият изкуствен интелект само на български език, вече е публично достъпен и може да се използва безплатно от всеки, съобщи институтът INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”.

През януари т.г. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел на български език. Според създателите му GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията.

BgGPT - България вече има своя изкуствен интелект

Технологията вече се внедрява от бизнеса, а негови представители твърдят, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа при минимален изчислителен и финансов ресурс.

Друго предимство на BgGPT е че може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, без поверителните данни да се споделят с трети страни.

Чат приложението може да бъде намерено на адрес https://chat.bggpt.ai



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в сградата на Министерски съвет днес, 2 октомври 2024 г.

Мерки на държавните институции след ескалацията в Близкия изток

Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс".  Заради напрежението..

публикувано на 02.10.24 в 13:17
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55