Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

Илхан Кючюк: Посещението на Лили Иванова в Брюксел е част от пъзела на културната дипломация на България

Снимка: lili.bg

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския евродепутат от ДПС и съпредседател на "Алианс на либералите и демократите за Европа" в ЕП Илхан Кючюк. Близостта на датата с Националния празник на България 3 март не е случайна:

Илхан Кючюк

"Аз винаги съм вярвал, че културата свързва хората и ние дължим много, като общество и като политици на българската общност, която по различни причини е решила да емигрира. Покрай идеята за дните около националния ни празник и предпочитанията на самата Лили Иванова се спряхме на датата 6 март. Концертът представлява само една част от гостуването на примата на българската музика в Брюксел" - уточнява евродепутатът Илхан Кючюк в интервю за БНР.

Друга част е приемът ѝ в голямата община на Брюксел, където Лили Иванова ще получи почести, които все още се пазят в тайна. В Европейския парламент ще бъде представена и дейността на фондацията с нейно име, като целта е популяризиране на българската музика и култура. Именно от учредяването на Фондация "Лили Иванова" от самата певица през лятото на 2023 година се заражда и идеята за гостуването й в сърцето на Европа, спомня си българският политик.


"Аз присъствам в годината поне на два концерта на Лили Иванова и държа да отбележа, че съпругата ми е големият фен на Лили Иванова. Покрай нея бях въвлечен в творчеството й. Но идеята за концерт в Брюксел беше на много по-заден план. Една сутрин, когато пътувах за поредното политическо мероприятие, реших да проверя основните новини през деня и видях, че журналистката Валерия Велева е публикувала голям репортаж за това какво иска да направи Лили Иванова с всичко, което притежава - и материално, и всичко, свързано с творчеството й. Разбрах, че идеята е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Предложих на Валерия Велева да направим представяне на фондацията в Брюксел, започнахме да работим по идеята и се срещнахме с екипа на Лили Иванова, които от самото начало ни казаха, че идеята е прекрасна, но че тя е преди всичко певица и, ако няма в центъра на това събитие нещо свързано с музика и пеене, няма как да я привлечем. Така решихме да организираме концерт и се спряхме на зала "Флаже"."

Достойно място за гласа на изпълнител като Лили Иванова. "Тина Търнър на Източна Европа" - както я нарича пред БНТ самият Дидрик де Схатцен, генерален секретар на европейската либерална партия АЛДЕ, който като страстен пианист и почитател на хубавата музика веднага застава зад идеята да се организира концерт. 

"Присъствието на Лили Иванова тук, на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и много други легенди, означава създаване на връзки между държавите и това всъщност е целта на моята работа. Културата ни обединява"- категоричен е Кючюк, според когото има огромен интерес от страна на българската общност.

Евродепутатът очаква на концерта да присъстват и голяма част от неговите европейски колеги, сред които българският еврокомисар Илиана Иванова, Валери Хайер, която е председател на либералната група в ЕП, евродепутати от различни държави, както и белгийски политици, които са част от групата за приятелство между България и Кралство Белгия. Специална покана е отправена и към представители и посланиците от държавите от Западните Балкани, където Лили Иванова е позната като глас и олицетворение на България.

Популяризирането на събитието в Европа е обединило българската общност в Белгия в лицето на неправителствени организации и дипломатическия корпус на страната ни в Нидерландия, Германия, Люксембург и Белгия, казва още Илхан Кючюк, който е категоричен, че културата е важна част от българския код:

"Там, където е Лили Иванова, е България – там, където е България, е Лили Иванова - тези неща вървят ръка за ръка. И ние трябва да полагаме огромни грижи за тези великани в културата, в изкуството, защото това са дипломатите на България – допълва българският евродепутат. – Нека бъда една идея още по-откровен – няма български дипломат, който да свърши такава работа, каквато Лили Иванова може да свърши с гласа си. Това сме го виждали през годините, и ние дължим уважение. Концертът на Лили Иванова, и цялото нейно посещение в Брюксел, го възприемам като част от този национален пъзел на изграждането на културната дипломация на България навън" - допълва Илхан Кючюк.

Самата зала "Флаже" е архитектурна и културна забележителност на Брюксел. Завършена през 1938 година в стил арт деко, тя предлага една от най-добрите акустики в света, предпочитана за класическа, джаз и съвременна музика. На сцената й концерти са изнасяли имена като Едит Пиаф, Чък Бери и Чет Бейкър. В дома на брюкселската филхармония е записан и саундтракът на филма "Авиаторът" на Мартин Скорсезе. 

На 6 март във "Флаже" ще прозвучат едни от най-обичаните песни на примата на българската музика в нови аранжименти, направени от Ангел Дюлгеров сред които "Щурче", "Панаири", "Детелини", "Ветрове", "Камино", както и най-новата ѝ песен "Два белега". На сцената до Лили Иванова ще бъдат музиканти от "Ли оркестра".

"Ще ме осъдите, надявам се, накрая –

денят ще бъде слънчев и чудесен.

За нищо няма да се оправдая –

последната ми дума ще е песен!"

Присъда

Текст: Весела Кръстева / по интервюта на Жени Монева, БНР-Хоризонт и на Ангелина Пискова, кор. на БНР в Брюксел/

Снимки: lili.bg, БГНЕС, flagey.be

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05