Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Изложба и специална програма предлага Музеят на авиацията в Крумово

7
Снимка: airmuseum-bg.com

На 12 април отбелязваме 55-тия Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г., в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 ч. и 7 мин. московско време), с кораба "Восток 1" Юрий Гагарин започва своята паметна за човечеството обиколка около Земята, продължила 1 час и 48 минути. Точно осемнайсет години по-късно, на 10 април 1979 г., България става шестата държава в света, изпратила свой представител в открития Космос – Георги Иванов.

Първият български космонавт Георги Иванов (дясно) със съветския космонавт Николай Рукавишников преди старта на „Союз-33“.
Двете събития по традиция са фокус в специалната програма на Музея на авиацията в село Крумово, близо до Пловдив. Посетителите имат възможност да разгледат специално подготвената изложба "Пътят към звездите", посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба "Союз-33".

Изложбата представя и участието на България в програмата "Интеркосмос", в рамките на която страната ни става шестата държава в света, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Гостите на музея ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс "Салют-6", и наложили предсрочното връщане на Земята.

Спускаемият апарат на КК „Союз-33“ и костюмите на  Георги Иванов от полета му през 1979 г.
Чрез специална презентация любознателните ще се запознаят с подробности за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии, каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета.

Ще бъдат разказани и много интересни факти за полета на втория български космонавт Александър Александров, излетял на 7 юни 1988 г. със съветския космически кораб "Союз ТМ-5" в екип с руснаците Анатолий Соловьов – командир на полета, и бординженера Виктор Савиних. Малко известен факт е, че 9 години по-рано Александър Александров е бил оставен за "дубльор/резерва"  на Георги Иванов от Министъра на отбраната на България по онова време Добри Джуров. "Човек, тук на Земята, не може да си представи какво е усещането да си в открития Космос"каза преди време вторият български космонавт в разговор с Диана Цанкова за Радио България. 

"Навремето, когато се правеха първите крачки към Космоса, се смяташе, че метеоритните потоци, тежките междугалактични частици и радиацията ще бъдат основният враг на усвояването на Космоса, докато безтегловността едва ли не е райско състояние, в което се носиш в пространството като птица. Но се оказва, че именно тя не позволява на всеки да лети в Космоса заради многото вредни фактори, влияещи върху човешкия организъм."

Космонавтът Александър Александров след приземяване на спускаемия апарат.
Това, което постигнахме, е уникално за своето време категоричен е българският космонавт. Екипажът на "Союз ТМ-5", част от който е и Александров, е първият , който успява да компютъризира всички 56 осъществени експеримента в четири направления. Един от най-важните, по думите му, е свързан със съня на астронавтите.

"Сънят е уникален експеримент и преди нас беше изпълняван от американците, но неуспешно, защото техният астронавт не беше спал. А знаем, че сънят е основният фактор, който възстановява организма. Затова ние осъществихме експеримента месец преди полета, по време на полета и месец след него и доказахме, че космонавтът може да се възстановява в Космоса. Т. е. там също присъстват дълбокият сън, повърхностният сън и сънят преди събуждането. Това показва, че могат да се правят полети до други планети и галактики, така че България има основен принос към международните космически полети."

Ние, космонавтите, сме хора от друго тесто, признава Александров:

Александър Александров
"Всеки полет ни променя, тъй като виждаме, че сме само малка прашинка във вселената. Затова и възприемаме като пошли и непристойни завистта, злобата, кариеризма, които съществуват на Земята и ни се струва смешно да срещаме хора, изпълнени с подобни емоции."

А наследникът на Георги Иванов и Александър Александров може да е и сред децата, които ще посетят Музея на авиацията в Крумово. За да пробудят любопитството им организаторите са предвидили образователна игра "Мисия Марс", която ще предизвика състезателния дух на най- малките и ще ги запознае с любопитни факти за планетата Марс. Играта е създадена и дарена на Музея от "Център за неформално образование и културна дейност АЛОС".


На 29 март тази година се навършиха 30 години от държавническото решение, с което Министерство на културата дава съгласие за преобразуване на музейната сбирка на летище Крумово в Музей на авиацията и военновъздушните сили към Министерство на отбраната, а от 2005 година той е филиал на Националния военноисторически музей.


Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Музей на авиацията - Крумово, БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МВнР: Не пътувайте до Сицилия и околните острови заради изригването на Етна и Стромболи

По повод активизирането на вулканите Етна и Стромболи в Италия външното ни министерство препоръча да не се пътува до Сицилия и околните острови през следващите дни. Междувременно стана ясно, че летището в град Катания е подновило работа, след като..

публикувано на 06.07.24 в 09:33

Дунав мост при Русе ще бъде ремонтиран без спиране на движението

Основният ремонт на Дунав мост при Русе,  който ще започне на 10 юли , ще се извършва без спиране на движението. Няма да се затваря съоръжението. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разпространени в румънските медии..

публикувано на 06.07.24 в 09:15
Григор Димитров

Григор Димитров се нареди сред 16-те най-добри на Уимбълдън

Григор Димитров постигна трисетова победа (6:3, 6:4, 6:3) над френския ветеран Гаел Монфис по пътя си към четвъртия кръг на Уимбълдън. Така той за втора поредна година достига до тази фаза на турнира. Поставеният под номер 10 българин се справи с..

публикувано на 06.07.24 в 09:05