Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

| обновено на 17.04.25 в 11:29
Снимка: БГНЕС

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица, в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според Православната църква, червеният цвят е символ на Христовата кръв и мъките, които той изживява на Светия кръст. От фолклорна гледна точка пък, яйцето е избрано за основен герой, около който се формира празникът, тъй като то е свързано със слънцето, живота и плодородието. Разчупването на черупката му се възприема като освобождаване от оковите на тленното.

Има и една любопитна традиция, свързана децата и младите хора в дома. За да бъдат опазени от зли очи и несполуки, бузките им се натриват с все още топлото първо червено яйце. След това то се съхранява пред домашната икона, до замяната му с ново на следващата година.

В украсата на Великденските яйца българката влага цялото си умение, естетически усет и традиция. Най-голямата колекция с писани яйца се съхранява в Историческия музей на Велинград. Местната самобитна художничка Мария Малчева е издирила и спасила от забрава модели отпреди повече от седем десетилетия.


С всяка следваща година се измислят нови техники за украса на Великденските яйца. Така към традиционните методи на багрене с бои от природни материали или на химическа основа, украсата им с восъчна писалка и пр. се прибавят и някои нетрадиционни похвати, за които разказваме в следващата публикация от колекцията на Радио България:

Дано да сме ви вдъхновили да създадете прекрасни писани яйца, който да увенчаят празника ви с вяра, радост и красота!

Вижте още:

Снимки: БГНЕC, Исторически Музей Велинград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боб, наденица и фолклор – пъстър и вкусен празник в село Житница

Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..

публикувано на 07.09.25 в 07:15

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55