Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Снимка: Венета Николова

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8).

Специалистите от етнографския отдел на музея ще покажат традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в областта.



Изписването на великденски яйца с писалка и восък е вековна традиция, запазена в Чепинско. От музея посочват, че всеки посетител трябва да си донесе варено яйце, пчелен восък, битова свещ (за двама) и под вещото ръководство на етнографите сам ще изпише и отнесе в дома си сътвореното от собствените му ръце. Работилницата ще бъде отворена от 10.00 до 15.00 часа.



Повече за традицията на писаните яйца и символиката на изобразяваните орнаменти прочетете в материалите от колекцията на Радио България:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30