Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според доц. Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Към момента не може да се прогнозира пик на заболяването, като очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината, допълни доц. Кунчев пред БНТ.

Идната седмица ще влезе в сила наредбата за по-ранна първа ваксинация на бебетата. Осигуряват се и ваксини за желаещите бременни жени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 август 2024 г.

„Остаряваме бавно, неусетно почти“ пее в една от емблематичните си песни Богдана Карадочева. В „България днес“ на 22 август ще говорим за живота на възрастните хора у нас и в Европа и как можем да направим този етап от естественото ни съществуване..

публикувано на 22.08.24 в 19:00

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00