Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захлаждане и дъжд в понеделник

Снимка: БТА

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали. Вятърът ще се усили и с него ще нахлуе по-хладен въздух. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 7°, а максималните – от 16°-17° на места в Източна България до 26° в крайните югозападни райони, в София – около 20°.
 
По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините от Западна България ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност, но без валежи. В Странджа и Сакар ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Над масивите от останалата част от страната в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 13°, на 2000 м – около 5°.

Предимно слънчево ще бъде в по-голямата част от Балканите. Над източните райони облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд. По адриатическото крайбрежие и в северозападните райони температурите ще бъдат по-високи от средните за периода. В Белград ще бъде 28 градуса, в Атина и Букурещ – 24, в Истанбул – 16.

В западната половина от Пиренеите ще бъде предимно слънчево, а в източната, както и в по-голямата част от Западна Европа – предимно облачно с валежи от дъжд, значителни по количество в Североизточна Испания и в Ирландия. Над Северна Европа облачността ще бъде значителна, на места с превалявания от дъжд, в северните райони на Скандинавския полуостров – от сняг. Сняг ще вали и в северозападните райони на Европейска Русия. В останалите райони от Източна Европа, на Апенините и в по-голямата част от Централна Европа ще бъде предимно слънчево. В Рим ще бъде 27 градуса, в Москва – 21, във Виена – 25, в Мюнхен – 20, в Мадрид и Санкт Петербург – 19, в Париж и Стокхолм – 18.

В Ню Йорк ще бъде 29 градуса, в Чикаго и Кейптаун – 23, в Мелбърн – 15.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30