Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на Светлата седмица

Празнуваме и Свети Георги Победеносец

Снимка: БГНЕС

На втория ден след Великден започва Светлата седмица – наречена така, защото Възкресението на Исус Христос символизира просветлението. В нея православната църква прославя Светите апостоли и Света Богородица.

Тези седем дни носят просветление и надежда за вечен живот след Възкресението на Спасителя, който изкупва греховете на човечеството. Смята се, че Светли понеделник е новото начало в живота на всички ни, на пълно сливане с Бога.

Светлата седмица завършва с Томина неделя. Тогава се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не повярвал в чудото на Възкресението и поискал доказателство.

Във фолклорната традиция денят се свързва с обичая “Размятване на яйца” за предпазване от градушка и за плодородие. За целта момите и момците заставали на поляна и търкаляли червени яйца помежду си.

На 6 май православната църква почита и Свети Георги Победоносец – един от първите мъченици за вярата. 

Той живял по времето на римския император Диоклециан и още като юноша постъпил във войската. Едва 20-годишен бил издигнат до член на държавния съвет. Когато започнали гоненията срещу християните, отказал да участва в тях. Благодарение на силната си вярата устоял на всичките мъчения. Като видели твърдостта му, мнозина повярвали в Христос, включително и Александра – съпругата на императора. По негова заповед Свети Георги бил посечен с меч.

За българите Гергьовден е един от най-почитаните народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Свети Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30