Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

Снимка: Facebook / D2

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК.

Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е вокалът Дичо Т. Христов, който по-късно започва самостоятелна кариера, а фронтмен става Деян Каменов. След поредица от репетиции в сградата на столичното 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес. 


През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали, като Eurosonic (Холандия), Rock’N’Coke (Турция), Rock for People (Чехия) и др. Голям брой са и музикалните отличия в кариерата на D2, сред които за "Група на годината", "Албум на годината", "Хит на годината" и пр., а два пъти е са печелили и Голямата награда в конкурса на БНР "Златна пролет".


Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума. Първият – "Ледено Момиче"(2000) – е най-продаваният музикален продукт на българския пазар за последните двайсет години с повече от 100 000 броя.

Следват "2002" (2002), "6" (2006) - записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns”n”Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman и др.; "Феникс" (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои от най-големите хитове на групата, както и много нови композиции, част от които ще влязат в предстоящ албум.

"Ако не виждаш бряг, и си сам в мрак,

не се губи съвсем, огледай се за мен.

Ако една стена разбиваш с глава,

днес е твоят ден, погледни към мен.

Тук и сега."

Снимки: Facebook / D2


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15