Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на България продължава да намалява

Снимка: БГНЕС

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска.

Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София, Русе, Варна, Перник и Плевен. Едва четири по-малки общини – Твърдица, Гърмен, Николаево и Ябланица, отбелязват положителен естествен прираст.

Въпреки общата положителна демографска тенденция населението продължава да намалява в 220 от 265 общини през м.г. По-силно изразен отрицателен естествен прираст се забелязва най-вече в Северозападна България, както и в граничещите със Сърбия райони.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40