Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

Найден Тодоров и Тамара Вуйович
Снимка: mc.government.bg

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора. 

По време на визитата си в Подгорица за тазгодишното изложение Найден Тодоров се срещна с министъра на културата и медиите в Черна гора Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора гр. Цетине Никола Джурашкович. 


Найденов и Вуйович подчертаха необходимостта от подновяване на Програмата за сътрудничество в областта на културата между двете държави. Бяха обсъдени възможностите за организиране на Дни на българската култура в Черна гора през 2025 г. 

Найден Тодоров и Тамара Вуйович
Тамара Вуйович изрази готовност за работа по няколко ключови сфери за задълбочаването на двустранните отношения: обмяната на опит и студенти между музикалните, театралните и художествените академии в София и Цетине, книгоиздаването и преводите, фолклора, театралното изкуство и др.

Найден Тодоров и Никола Джурашкович
На срещата си с кмета на Цетине Найден Тодоров заяви, че с удоволствие застава зад инициатива за наименуване на улици на българския поет Иван Вазов в Черна гора, съответно - на един от най-големите черногорски писатели и поети Петър Негош в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05
Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36

Самолет е в готовност да отлети за евакуация на българи от Ливан

Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан незабавно щом има зелена светлина за поетапна евакуация на българите там. Това е докладвано на служебния премиер Димитър Главчев в понеделник сутринта на среща в Министерския..

публикувано на 30.09.24 в 11:54