Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на костенурката

Костенурка на разходка в Осоговската планина
Снимка: Дарина Григорова

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята.

В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях, прибирането им в дворове, апартаменти, както и излагането им като атракция са забранени.

Според експертите едва 4 от 1000 костенурки създават поколение, а срещите между тях стават все по-редки заради силната им уязвимост от бързо променящата се околна среда и най-вече заради човешкото вмешателство.

Въпреки че са столетници, малко от тях достигат дори до полова зрялост. В момента по света съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10