Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватският бизнес разказва на българския за опита си от въвеждането на еврото

Снимка: BCCI

Конференция на тема "Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия" ще се проведе днес в София. Събитието е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Българо-хърватския бизнес клуб в партньорство с ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Загреб Мирела Тасева.

Дискусиите ще се завъртят около рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането еврото, като ще бъде представен опитът на Хърватия, която повече от година използва общата европейска валута.

Според Министерството на финансите на България присъединяването към Еврозоната ще спомогне за привличането на инвеститори у нас. Фискалната политика на страната последователно поддържа ниски дефицити под 3 %, като в момента инфлацията в България бележи тенденция на спад. Банковият сектор в странат в добра форма, а българската икономика показва устойчивост, въпреки поредицата от кризи в национален и международен контекст през последните години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00